Advarselslamper – få helt styr på symbolerne på instrumentbrættet

Rigtig mange danske bilejere kender ikke advarselslamperne på instrumentbrættet, men de er faktisk en central del af sikkerhedsudstyret. Har du helt styr på hvad det betyder, når ! eller et af de andre symboler lyser rødt?

Det kan være både dyrt og farligt at ignorere, hvis en af din bils advarselslamper begynder lyse. Men hvordan er det lige, at du skal reagere på det? I denne guide gennemgår vi nogle af de mest gængse symboler på instrumentbrættet, så du har helt styr på, hvad der sker med din bil.

Vær opmærksom på farven på advarselslamperne

En ting er symbolerne, og hvad de betyder. Men først og fremmest, er det væsentligt at se på, hvilken farve de lyser med. Det er ikke nødvendigvis farligt, at symbolerne på instrumentbrættet lyser op, men det kan være alvorligt, hvis du ignorerer advarslen.

Alt efter hvilken bil du har, kan advarselslamperne lyse forskelligt op. Derfor, bør du altid læse i bilens instruktionsbog. De fleste biler kan lyse i flere forskellige farver, alt efter, hvor alvorlig fejlen på bilen er.

Grøn: Lyser symbolerne grønt, kræves der ingen handling fra dig som chauffør, de bruges blot til information.

Gul/Orange: Hvis din advarselslampe lyser gult/orange, bør du tjekke bilens instruktionsbog hurtigt muligt. Oftest kan du selv køre bilen på værksted.

Rød: Lyser advarselslampen til gengæld rødt, bør du standse bilen med det samme, og undersøge problemet. Hvis du ikke selv kan finde problemet, bør du tilkalde hjælp, og få bilen afhentet og kørt på værksted.

De 8 vigtigste advarselslamper du bør kende

Lyser din lampe med motor-symbolet, betyder det, at der er noget galt med motoren på bilen. Lyser den gult, bør du strakt køre på værksted, og få undersøgt fejlen. Lyser den rød, bør du stoppe bilen og tilkalde autohjælp.

Hvis din bil mangler kølervæske, og din motor er blevet overophedet, så er det dette symbol du støder på. Stop bilen og undersøg om det er kølervæsken, og tilkald eventuelt hjælp, hvis nødvendigt.

Det her er bremse-symbolet. Den lyser måske, fordi du har glemt at trække håndbremsen. Hvis det ikke er tilfældet, kan det være på grund af en fejl i bilen bremsesystem, nedslidte bremser eller lav bremsevæske. Kør til nærmeste værksted eller ring efter hjælp og få undersøgt fejlen.

Advarselslampen der viser en oliekande, siger sjovt nok noget om, at bilen mangler motorolie eller at olietrykket er for lavt. Du skal stoppe bilen, og efter 10 minutter kan du kontrollere oliestanden. Det kræver at din bil står på et plant underlag, så du kan aflæse korrekt. Hvis problemet er manglende olie, så få hældt nyt på, hvis der stadig er problemer, skal du kontakte dit værksted.

Enten er dit batteri ved at løbe tør for strøm, eller også er det allerede sket. Det kan dog også skyldes en fejlfunktion i bilen, hvis der er strøm på, så slå alle unødvendige elektronisk udstyr fra og kør til nærmeste værksted. Vær dog opmærksom, flere af bilens elektroniske sikkerhedsforanstaltninger kan være ude af drift.

Tjek om en eller flere af bilens passagerer ikke har spændt sikkerhedsselen korrekt. Bliver lampen ved med at lyse, så få det tjekket ved værkstedet.

Betyder at bilens frontairbag er frakoblet. Tjek med din mekaniker, om der er nogle problemer.

 

Der kan også lyse et lille ABS-symbol som betyder, at der er noget galt med ABS eller ESP systemet. Dine bremser virke stadig, selvom der er fejl på anti block systemet. Kør til nærmeste værksted for at udbedre fejlen.

Andre læste også:  Bilferie i Danmark og udland

Få mere viden

Har du en generel interesse i biler og motorkøretøjer, der går udover advarselslamper? Så er det værd at overveje et kursus eller en uddannelse, der kan klæde dig endnu bedre på som bilist.

Du kan både vælge er få opfrisket nogle af de mange regler ved en køreskole. Det er også muligt at finde uddannelser indenfor transportsektoren, hvad end du er erhvervsaktiv og søger kompetenceudvikling, eller du er ung og søger en uddannelse.

Vejledningen her er skrevet, ud fra autobutlers guide om advarselslamper.

Rate this post

Deltin.dk Forfatter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.